top of page
  • mara861

Ik heb vaak gaatjes, hoe komt dat?

Vroeger als kind had ik vaak gaatjes. Mijn ouders zeiden altijd dat ik mijn tanden moest poetsen, maar vaak had ik daar niet mega veel zin in en deed het niet. Mega slecht natuurlijk! Het blijkt namelijk dat als je bij een melkgebit al vaak gaatjes hebt, dit in een volwassen gebit slecht is voor je tandvlees. Ook volwassenen kunnen vaak gaatjes hebben, zelfs als ze trouw twee keer per dag hun tandenpoetsen, maar hoe komt dat nou?


Wat zijn gaatjes?


Gaatjes, ook wel cariës genoemd, ontstaan doordat bacteriën in tandplak zich omzetten in zuren die slecht zijn voor je gebit. Door gaatjes kun je last krijgen van je tanden, een slechte adem en kaakpijn. Dit zijn dan ook de symptomen van gaatjes. Gaatjes kunnen verschillende oorzaken hebben, de grootste boosdoener is het innemen van (te veel) suiker en zetmeel. Deze stoffen worden namelijk door bacteriën in je mond omgezet in zuren. Deze zuren laten een deel van onder het oppervlak verdwijnen, terwijl je gebit er van buiten nog hetzelfde eruitziet. Als er in de kies of tand te veel glazuur verdwijnt, barst het glazuuroppervlak en verschijnt er een gaatje in je tand. Je gebit kan dit in principe zelf herstellen, maar niet als het niet genoeg tijd heeft om te herstellen (Gezondheidsplein, 2021).


Zuren


Om minder gaatjes te krijgen is het verstandig minder vruchtensap, yoghurtdrank en frisdrank te drinken. In deze dranken zitten naast suikers ook zuren die je tanden aan tastten en zorgen voor slijtage. In light dranken zitten dan wel geen suikers, maar wel zuren die je tandglazuur aantasten. Ook deze kun je dus beter links laten liggen als je vaak gaatjes hebt (Diabetesfonds, z.d.).


Voeding


Daarnaast is het sowieso verstandig zo min mogelijk toegevoegde suikers tot je te nemen wanneer je vaak gaatjes hebt. Voedsel zoals koekjes, snoep en andere producten met veel vrije suikers, kun je dus beter niet te veel nemen. Ook is het volgens veel tandartsen slim om maar zeven eet- en drinkmomenten per dag te hebben. Dit geeft je gebit de kans om te herstellen. Ook is het natuurlijk aan te raden twee keer per dag je tanden goed te poetsen (Diabetesfonds, z.d.).


Herstellen


Om minder tanderosie en gaatjes te hebben is het dus aan te raden minder suiker in te nemen en als je dat dan toch doet, je gebit de tijd te geven om te herstellen. Ook tandenpoetsen is verstandig. Elk gebit is anders. Heb jij vragen over jouw gebit, neem dan altijd contact op met je tandarts.


19 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page