top of page
  • mara861

Helpt mondspoeling tegen een slechte adem?


Helpt mondspoeling tegen een slechte adem

Ik zie ze altijd in de schappen van de drogist staan, die grote flessen mondspoeling. En telkens vraag ik me af: helpt mondspoeling tegen een slechte adem? Of is er meer nodig voor een frisse adem en een gezonde mond?


Als je je gebit goed verzorgt, voegt een mondspoelmiddel niet zo heel veel toe. Toen ik jaren geleden mijn verstandskiezen operatief liet verwijderen, kreeg ik een fikse ontsteking. Omdat het weekend was, kon ik niet terecht bij mijn eigen tandarts maar moest ik me melden bij een vervanger. Hij spoot het uit en ik zat tegen het plafond van de pijn. Hij raadde me aan mijn mond te spoelen met een mondwater (daarvoor gaf hij mij een recept) omdat poetsen lastig was. Man, wat was ik blij met dat mondwater, want het gaf me een frisse mond en frisse adem.


Mondspoeling tegen slechte adem


Dus ja, mondspoeling tegen een slechte adem helpt. Het is wel zaak dat je oplet dat je de juiste koopt. De schappen staan namelijk vol met kleurige flessen en het is misschien goed om te weten dat er twee soorten mondwater te koop zijn. Je hebt spoelingen die bacteriën en tandplak verminderen en je gebit beschermen tegen gaatjes.


Doe voorzichtig


De producenten van (cosmetische) mondwaters zeggen dat hun spoelingen zorgen voor een frisse adem. En dat is natuurlijk heel prettig, maar het nadeel is dat veel van deze mondspoelingen ingrediënten bevatten die minder goed voor je zijn. Ze bevatten alcohol en alcohol kan je mond uitdrogen. Als je al snel last hebt van een droge mond, is deze mondspoeling tegen een slechte adem minder geschikt. Let dus op dat het mondwater dat je koopt geen alcohol bevat omdat dat wat agressiever werkt.


Tea tree olie


Mondspoelingen tegen een slechte adem die minder agressief zijn, zijn er ook. Deze spoelingen stimuleren de speekselklieren en zijn bij voorkeur pH-neutraal. Ingrediënten die geuren doden zijn bijvoorbeeld: tea tree olie, kokosolie, sodium, xylitol, sodium bicarbonaat. Als deze ingrediënten op het etiket van je fles staan, heb je de goede te pakken.


Niet echt nodig


Veel tandartsen raden het gebruik van een mondspoeling tegen een slechte adem af simpelweg omdat het niet nodig is. Als je je gebit goed verzorgt, twee keer per dag poetst, flost en regelmatig tandenstokers gebruikt, heb je het niet echt nodig. Toch is het af en toe een prettig gevoel om je mond even te spoelen en dat kan dus, als je maar oplet dat je de juiste koopt.

14 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page