top of page
  • Redactie

Hoe vaak zou de tandarts röntgenfoto's moeten maken?Hoe vaak zou de tandarts röntgenfoto's moeten maken?

Twee keer in het jaar ga ik naar de tandarts en dan vraagt hij mij hoe het mij mijn gebit gaat. Dat lijkt een makkelijke vraag, maar eigenlijk heb ik daarop nooit zo goed antwoord. Pijntjes en ongemakken in je lichaam vallen sneller op dan gebitsklachten. Een röntgenfoto biedt uitkomst. Hoe vaak zou de tandarts röntgenfoto’s moeten maken?


Hoe gaat het met je tanden? Ik weet dat nooit zo goed. Soms voel ik een stekende pijn, maar die verdwijnt weer en heeft vaak te maken met koud eten. Lastig en pijnlijk, maar niet iets waar ik me zorgen om hoef te maken. Bloedend tandvlees daarentegen duidt vaak op problemen. Maar hoe kun je dat zelf zien en controleren?


Belangrijke informatie


Een röntgenfoto wordt vooral gemaakt om te kunnen zien hoe de stand van de wortels en tanden is. Dat is voor de tandarts belangrijke informatie bij bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling. Op een foto van het gebit is ook goed te zien of er gaatjes in de tanden zitten en of het kaakbot in orde is. Dit zijn allemaal zaken die de tandarts niet goed kan zien met het blote oog.


Eens in de twee jaar


De meeste tandartsen maken eens in de twee jaar een röntgenfoto om te checken of het gebit in orde is. Als er aanleiding is omdat er vage klachten zijn, er een behandeling aan zit te komen of als de tandarts zeker wil zijn, kunnen er vaker foto’s worden gemaakt. Het maken van een röntgenfoto voorkomt niet alleen veel gebitsellende, maar ook dat er geen onnodige kosten worden gemaakt als problemen op tijd worden gesignaleerd. De tandarts kan gelijk met de behandeling starten en erger voorkomen.


Het doet geen zeer


Het maken van een röntgenfoto doet geen pijn. De tandarts zet het röntgenapparaat op de plek die hij wil fotograferen en drukt op een knop. Dit duurt maar een paar seconden. Als hij een foto wil maken van een of een paar tanden, wordt er een film tussen de tanden geklemd. Het maken van röntgenfoto’s is veilig. Tandartsen die röntgenfoto’s maken zijn hierin gespecialiseerd en de hoeveelheid straling die bij het maken van een foto vrijkomt is klein.


Maakt jou tandarts nooit een foto? Vraag er gerust om. Vaak vergoedt de zorgverzekering de foto’s en het is een goede manier om te checken of je gezonde tanden en kiezen hebt. Eventuele problemen worden vroeg gesignaleerd en kunnen gelijk worden aangepakt. Wel zo prettig om er vroeg bij te zijn!


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page