top of page
  • mara861

Lang geen tandengepoetst; hoe erg is dat?


lang geen tandengepoetst

Als je na een avondje doorzakken thuiskomt, wil je vaak maar een ding: je bed in! En wel zo snel mogelijk. Aan je make-up verwijderen moet je niet denken en aan je tandenpoetsen al helemaal niet. Maar: lang geen tandengepoetst, hoe erg is dat eigenlijk?

Iedereen weet het: twee keer per jaar naar de tandarts en twee keer per dag je tandenpoetsen houdt je gebit gezond. ’s Ochtends je tandenpoetsen zorgt voor een fris begin van de dag en je tanden poetsen voordat je je bed induikt is goed voor het herstel van je gebit. Maar wat nou als je door omstandigheden lang geen tandengepoetst hebt? Is dat erg?


Tandenborstel vergeten


Natuurlijk is het beter je tanden gewoon twee keer per dag te poetsen, maar soms lukt dat niet. Je blijft onverwachts bij iemand slapen, je hebt een lange vliegreis of je komt zo doodmoe thuis dat je gelijk naar bed wilt.


Geen ramp


Het is geen ramp als je een keer je tanden niet poetst, maar probeer er geen gewoonte van te maken. Gedurende dag eet je van alles en voedselresten blijven tussen je tanden en kiezen zitten. Bacteriën krijgen vrij spel en samen met de voedselresten ontstaat er tandplak. Tandplak dat lang op je tanden en kiezen zit, wordt hard en verandert in tandsteen. Maar misschien erger zijn de suikers die in je mond achter blijven; zij tasten het glazuur aan en zorgen voor gaatjes. Wie een aantal poetsbeurten overslaat, kan ook last van ontstoken tandvlees krijgen.


Lang geen tandengepoetst


Dus als je lang geen tandengepoetst hebt gaat het niet gelijk mis, maar is het wel zaak je gebit daarna wat extra aandacht geeft. Als je twee keer per dag twee minuten je tanden en kiezen goed poetst, bescherm je je gebit tegen gaatjes en zorg je ervoor dat je tandvlees niet ontsteekt. Zo houd je je mond gezond.


Wacht even na ‘n sinaasappel


Heb je net een lekker sinaasappeltje gegeten of iets anders zuurs gegeten of gedronken? Laat je tandenborstel dan even staan. Tanden en kiezen moeten het zuur namelijk even verwerken en als je gelijk na het eten ervan aan de poets gaat, kun je het glazuur aantasten. Na het eten of drinken van iets zuurs je mond met een beetje water spoelen helpt ook.

221 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page