top of page
  • Redactie

Maakt het uit met welke tandenborstel ik poets?Als ik vroeger goed had gepoetst en de tandarts vrolijk riep: ‘je hebt nul gaatjes’, dan kreeg ik een tandenborstel van hem. Dolblij was ik daarmee en het motiveerde me om goed te blijven poetsen. Nog steeds vind ik het leuk als mijn borstel er goed uitziet. Maar maakt het uit met welke tandenborstel ik poets?


Opeens zijn de bamboe tandenborstels in opmars en dat snap ik wel: ze zien er fancy uit en staan mooi op de wastafel. Maar zijn deze borstels ook goed voor je gebit? Veel mensen kiezen voor bamboe tandenborstels omdat ze duurzaam zijn en worden gemaakt van onder meer bamboe en maiszetmaal, materialen die makkelijk afbreekbaar zijn. Bamboe is een oersterk materiaal en zal niet snel afbreken tijdens het poetsen. Ook blijven bacteriën minder snel plakken op een borstel van bamboe.


Zacht of hard?


Als je een handtandenborstel koopt kun je kiezen of je harde, medium of zachte borstelharen wil. De meeste mensen vinden een borstel met zachte haren het fijnst poetsen. Tandartsen juichen dit toe omdat een harde borstel waarmee te hard wordt gepoetst het tandvlees kan beschadigen. Ook is er een grote keuze in de maat van de kop van de borstel. Weet dat je met een kleine kop beter bij je achterste tanden en kiezen kunt poetsten.


Goedkoop borsteltje


Handtandenborstels hebben als voordeel dat je ze makkelijk in je tas kan stoppen zodat je als het nodig is je tanden kunt poetsen. Wel moet je poetsen met aandacht en ervoor zorgen dat je al je tanden en kiezen langsgaat met de borstel. Een ander voordeel van een handtandenborstel is dat deze goedkoop is en overal verkrijgbaar.


Elektrisch poetsen


Die vlieger gaat niet op voor een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel is duurder maar veel tandartsen adviseren deze wel omdat ze beter tandplak verwijderen dan een handtandenborstel. Het is ook een kwestie van persoonlijke voorkeur; misschien vind je elektrisch poetsen fijner dan met de hand.


Echt slechte borstels worden niet gemaakt, maar er is wel degelijk verschil. Een heel goedkope borstel is van mindere kwaliteit en zal minder goed poetsen. De wat duurdere borstels hebben betere borstels, een fijnere handgreep en zijn beter voor het gebit.


Opzetborstels


Dat geldt ook voor de opzetborstels van elektrische tandenborstels. Hierin het aanbod groot, maar ook het kwaliteitsverschil. Goedkoop is niet altijd goed. Het kan zijn dat de haren van de borstel heel snel loslaten of dat de borstel niet goed roteert.


Elke drie maanden een nieuwe


Of je nou elektrisch poetst of een handtandenborstel hebt, om de drie maanden moet je de borstel vervangen. Of eerder als je ziet dat de borstel begint te slijten. Onderzoek en overleg met je tandarts welke manier van poetsen het beste bij je past.


6 weergaven0 opmerkingen

Коментарі


Post: Blog2_Post
bottom of page