top of page
  • mara861

Moet je met kiespijn meteen naar de tandarts?

Bijgewerkt op: 8 feb. 2022



Van nature ben ik best wel lui. Zelfs met medische zaken. Ik vermoed dat ik dit vanuit mijn opvoeding heb meegekregen. Wanneer ik ergens last van had was de eerste reactie namelijk altijd: “laten we het even aankijken”. Ik betrap mijzelf erop dat dit nog steeds regelmatig het advies is dat ik zowel mezelf als vrienden geef. Natuurlijk niet altijd verstandig omdat er soms veel problemen voorkomen kunnen worden als je er vroeg bij bent en sommige problemen ernstig genoeg zijn om meteen behandeld te worden. Toen ik pasgeleden last kreeg van kiespijn zat ik in dubio, wel of niet de tandarts bezoeken? Daarom zocht ik voor uit of je met kiespijn meteen naar de tandarts moet.


Oorzaken kiespijn


Kiespijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Vaak komt het door gebitsproblemen zoals gaatjes, ook wel cariës genoemd. Gaatjes ontstaan door tanderosie en komen grotendeels voort door het innemen van te veel suiker. Ook teruggetrokken of ontstoken tandvlees kunnen zorgen voor kiespijn. Hierdoor kunnen de kiezen ook veel gevoeliger worden bij het innemen van koud eten of zure drankjes. Daarnaast kunnen ook doorkomende verstandskiezen, een kapotte vulling, middenoorontsteking en kaakholteontsteking of een ontstoken wortel zorgen voor kiespijn (Gezondheidsplein, z.d.).


Meteen naar de tandarts met kiespijn?


Wanneer je last hebt van kiespijn kan dit voor veel problemen zorgen. Een slechtere nachtrust, een verminderde concentratie kunnen gevolgen zijn van de pijn. Soms kan het ook zorgen voor hoofdpijn or oorpijn. Erg vervelend natuurlijk. Kiespijn komt nooit zomaar uit de lucht vallen, het is daarom zeker aan te raden met kiespijn meteen naar de tandarts te gaan. Ingrepen hoeven niet altijd al te ingrijpend te zijn, maar dit varieert per aandoening. Afhangend van de oorzaak van de kiespijn, kan de tandarts voor een behandeling kiezen. Sommige van deze behandelingen kunnen best vervelend zijn, maar het kan meevallen. Het is in ieder geval fijn om op de lange termijn van de pijn af te zijn (Leidse Tandartsen, z.d.).


Voorkomen is beter dan genezen


Het motto voorkomen is beter dan genezen geldt natuurlijk ook voor kiespijn. Dit kun je doen door twee keer per dag te poetsen, twee keer per jaar op controle te gaan bij je tandarts, het gebit twee keer per jaar professioneel te laten reinigen (door de mondhygiënist of preventie assistent) en op te letten met inname van suikers. Een te veel aan suikers kan namelijk zorgen voor tanderosie en dit kan weer lijden tot andere problemen met het gebit zoals gaatjes.


Ga bij kiespijn meteen naar de tandarts. Deze kan het beste zien wat er met je gebit moet gebeuren. Elk gebit is natuurlijk anders. Heb jij vragen over jouw gebit, neem dan altijd contact op met je tandarts


3 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page