top of page
  • Redactie

Vijf dingen die je tanden verkleuren
Een stralende lach en een mooi rijtje tanden is iets waarop veel mensen letten tijdens een eerste kennismaking. Hoe komt het dat de een veel wittere tanden heeft dan de ander? En: hoe welke voedingsmiddelen zorgen ervoor dat tanden opeens een andere teint krijgen? Wij zetten het op een rijtje: vijf dingen die je tanden verkleuren.


Als je mensen vraagt waarop ze het meest letten als ze een nieuw iemand ontmoeten, is het antwoord negen van de tien keer: de tanden. Het gebit, een stralende lach en een verzorgde mond is ook iets dat gelijk opvalt. Je kijkt immers iemand die praat aan en ziet dan vanzelf de bewegende mond.

Soms kijk ik na het eten in de spiegel en zie ik tot mijn grote schrik dat mijn tanden opeens een heel andere kleur hebben. Gelukkig is dat van tijdelijke aard, maar toch iets om bij na te denken. Best gênant als je een belangrijke bespreking hebt en je tanden zijn vrolijk gekleurd. Welke dingen verkleuren je tanden?


Bessen en bieten


In blauwe bessen zitten belangrijke antioxidanten die heel gezond zijn voor je lichaam. Maar dat stofje kleurt je tanden blauw. Zelfde verhaal voor rode bietjes: supergezond, maar na het nuttigen ervan zie je eruit als Dracula.


Kop koffie


Start je je dag graag met een bak zwarte koffie? Let er dan wel even op dat je daarna je tanden poetst. Koffie kan namelijk je tanden verkleuren omdat je tijdelijk minder speeksel aanmaakt. Een donkere aanslag blijft na een paar slokken achter op je tanden. Even een glaasje water of de borstel erover heen en het is weer goed.


Rood wijntje


Rode wijn staat bekend om het verkleuren van je gebit en zelfs soms lippen. Daar zijn de tannines die in rode wijn maar ook thee voorkomen verantwoordelijk voor. Een hoge zuurgraad gecombineerd met de taninnes zorgt voor vlekken in je tanden en aantasting van het tandglazuur. Met mate drinken dus!


Citroen en sinaasappel


Van citroenen, sinaasappel en grapefruit kunnen je tanden geler lijken. Het sap uit deze citrusvruchten zijn zuur en lost het glazuur van je gebit op. Daardoor lijken je tanden veel geler dan ze zijn omdat het tandbeen dan beter zichtbaar wordt. En tandbeen is van nature geel.


Een groene smoothie


Vind je het lekker om je dag te beginnen met een gezonde groene smoothie? Een sapje vol spinazie, cocoswater en andere ingrediënten? Grote kans dat je tanden na het drinken ervan gevlekt zijn. Spoel je mond met water of haal je borstel over je tanden en het probleem is opgelost.


Blijf je tanden twee keer per dag poetsen en houd het tussen de poetsbeurten in de gaten. Zo houd je een stralende lach, een gezonde mond en een rijtje prachtige tanden.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page