top of page
  • mara861

Is light frisdrank slecht voor je gebit?

Bijgewerkt op: 24 mei 2022
Koekjes, snoepjes, frisdrank en dropjes; super lekker, maar alles behalve goed voor het gebit. Al deze voedingsmiddelen bevatten veel suiker, iets wat bij overmatig gebruik voor veel gebitsproblemen kan zorgen. Vooral in combinatie met een slechte mondhygiëne kan te veel suiker snel behoorlijke problemen veroorzaken. Eigenlijk iedereen weet dat het voor je gebit niet goed is om elke dag suikerrijke frisdranken te drinken. Maar hoe zit dat eigenlijk met frisdrank zonder suiker. Is light frisdrank slecht voor je gebit?


Frisdrank slecht voor je gebit


Om uit te leggen of light frisdrank slecht is voor het gebit, is het goed om eerst duidelijk te hebben wat nou precies dingen zijn die gaatjes veroorzaken. Grof genomen zijn dit zuren en suikers (welke ook weer worden omgezet in zuren). Dus niet alleen zoete dingen zijn slecht voor je tanden, ook zure hapjes en drankjes kunnen voor gaatjes zorgen. Als we naar frisdrank kijken, wordt helaas al snel duidelijk dat dit zowel veel suiker bevat én erg zuur is. Light frisdrank bevat nauwelijks tot geen suiker, maar is nog steeds flink zuur. Helaas is een glas light frisdrank dan ook slecht voor je gebit...


Zo nu en dan


Bekent dit dat je helemaal geen (light) frisdrank zou moeten drinken? Nee, dat gelukkig niet. Hoewel frisdrank zeker niet iets is wat je elke dag zou moeten drinken, is het gelukkig ook niet zo dat je er nooit van mag genieten. Drink het met mate en kijk ook naar alles wat je verder op een dag eet en drinkt. Heb je bij het ontbijt een boterham met chocopasta op, at je bij de koffie een koekje, smeerde je bij de lunch jam op je brood en neem je 's avonds bij het eten dan ook nog een glas frisdrank? Dan is het zeker wat te veel van het goede. Maar let jij doorgaans op je suikerinname en bestel je af en toe een koud cola-tje of een (alcoholvrije) cocktail? Dan kan dat geen kwaad. Zelfs niet als deze gewoon suiker bevat!


Wat je verder kunt doen


Het is daarnaast ook belangrijk om twee keer per jaar naar de tandarts (bijvoorbeeld Tandgenoten Utrecht) te gaan voor een controle, je gebit twee keer per jaar te laten reinigen door de mondhygienist of preventieassistent en maximaal zeven eet- en drinkmomenten per dag in te bouwen. Zo houd je jouw gebit gezond!

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page