top of page
  • mara861

Vanaf welke leeftijd moet mijn kind naar de tandarts?Ik heb al vanaf mijn zeventiende een heel leuke tandarts waarmee ik een goede band heb. Hij heeft mij zien opgroeien en moeder zien worden. En nu liggen mijn kinderen ook in zijn stoel. Maar vanaf welke leeftijd moeten kinderen eigenlijk naar de tandarts?


Ik nam mijn kinderen altijd overal mee naar toe. Ik winkelde met ze, ging naar de sportschool (dronken zij warme chocolademelk met die leuke fitnessinstructeur) en ik nam ze mee naar de tandarts. Dacht ik niet eens over na. Maar wanneer moet een kind naar de tandarts?


Kind naar de tandarts


Het controleren van het gebit van je kind is belangrijk. Zodra je kleintje tanden krijgt, begin je met poetsen. Er zijn kleine, zachte borsteltjes te koop die de kleine nieuwe tanden van je kind goed kunnen schoonmaken. Als je kind twee kaarsjes mag uitblazen, dan is het tijd om het mee te nemen naar de tandarts. Op dat moment gaan de melktanden doorkomen en die moeten natuurlijk goed worden verzorgd.


Tanden tellen


Bovendien kunnen kinderen alvast wennen aan de tandarts. Mijn tandarts kan heel goed met kinderen omgaan en heeft veel geduld. Toen ze klein waren kropen ze vrolijk in de stoel en lieten ze de tandarts hun tanden tellen. Tijdens het tellen controleerde de tandarts gelijk, maar dat hadden ze natuurlijk niet in de gaten. Angst voor de tandarts kennen ze niet en dat vind ik heel fijn. Zelf ben ik groot geworden met de schooltandarts en die hadden niet zoveel geduld….


Tandarts geeft advies


Je gaat met je kind naar de tandarts als alle tanden en kiezen zijn doorgekomen. Poetsen wordt dan ook belangrijk en dat moet je twee keer per dag doen. Niet alle kinderen laten dat zo maar toe, maar met wat geduld lukt het je vast. De controles van de tandarts worden dan ook een terugkerend iets. Aangeraden wordt om twee keer per jaar het kindergebit te laten controleren. Eventuele problemen met het gebit worden dan snel opgespoord. Ook kan de tandarts advies geven als je kind een beugel nodig heeft.


Jong geleerd….


Jong geleerd is oud gedaan gaat met het bezoeken van de tandarts ook op. Kinderen zijn tegenwoordig veel minder angstig en tandartsen lijken geduldiger dan vroeger. Door vroeg te starten met een goede verzorging van het gebit van je kind, voorkom je problemen op latere leeftijd.44 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page